De EU-transportministers hebben in Brussel een akkoord bereikt!

De EU-transportministers hebben in Brussel een akkoord bereikt met betrekking tot maatregelen in de wegvervoersector. Dit akkoord moet ervoor gaan zorgen dat de arbeidsvoorwaarden voor vrachtwagenchauffeurs verbeteren en vervoerders meer vrijheid geven voor grensoverschrijdende diensten.

Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen draagt het akkoord bij “aan een gelijk speelveld, betere handhaving en de aanpak van sociale misstanden en oneerlijke concurrentie.”

In het compromis, dat nog moet worden onderhandeld met het Europees Parlement, geldt voor buitenlandse transporteurs die goederen vervoert in Nederland of een ander EU-land gelijk loon voor gelijk werk. Om oneigenlijk gebruik van de zogenoemde cabotage tegen te gaan komt er een verplichte pauze van vijf dagen tussen dergelijke ritten.

Weekend rust van 45 uur in de cabine nemen blijft verboden. De Europese commissie start wel een onderzoek naar de beschikbaarheid van goed beveiligde parkeerplaatsen waar chauffeurs in hun truck tot kunnen uitrusten.

Vanaf 2024 moeten alle internationale vrachtwagens zijn uitgerust met een slimme tachograaf die registreert waar en wanneer een truck de grens is overgegaan en die alle laad- en losbewegingen bijhoudt.

Bron: Transport online

eu-maatregelen-insta_375_375_s_c1